mei, bloeimaand, vlierbloesem - Heerlijckheid Herwen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

mei, bloeimaand, vlierbloesem

De Lente bereikt haar hoogte punt in de maand mei.

We staan op de drempel van de zomer.

Halverwege mei (na de ijsheiligen op 13, 14 en 15 mei)
breekt de lente in haar volheid door,
vaak al met enkele zomerse dagen boven de 25 graden.


Mei, Bloeimaand, dit jaar vroeg de vlierbloesem


Warmte records sneuvelden dit jaar (2018). Het restaurant is nog niet in bedrijf, maar de grote deuren van de "Heerlijckheid Herwen" staan al regelmatig  wagen wijd open, evenals de parasols van onze biologische ijsleverancier "Boerderij ijs"  die enige bescherming  bieden tijdens die zonnige dagen, waarbij we al regelmatig op het terras hebben geluncht.

Bij de "Heerlijckheid Herwen" staan op het terras een aantal fruitbomen en struiken in grote potten. We hopen dat de meeste exemplaren straks een vast plekje krijgen op onze biologische heerlijckheid met ruim 3000 vierkante meter grond (De peren wat naar achteren om de wespen op afstand te houden). Rondom de parkeerplaats willen we zeker  nog enkele bomen plaatsen. Dat wordt straks parkeren in de boomgaard. Leuker kunnen we het niet maken!

x
x


Op de strook bij de bushalte staan al enkele hazelaars, bij de boerderij een tweetal kersenbomen, die al mooi gebloeid hebben. Tussen de overige struiken bij het Molenpad schieten de vlierstruiken in volle bloei boven de andere soorten uit. Alsof ze roepen "hier staan we, doe wat met ons".

De Vlierbloesem is vroeg dit jaar. In Midden-Europa was het een oude traditie dat jonge meisjes in de nacht van 21 juni een bloeiende vlierbloesemtwijg achter hun bed hangen, in de stille hoop dat de toekomstige echtgenoot zich door middel van een midzomernacht droom zal openbaren. Het voorspellen van de toekomst door middel van dromen, is een van de geheimzinnige krachten die aan vlier worden toegeschreven. Dit jaar valt er in de midzomernacht weinig te dromen voor de jonge meisjes, omdat er door het mooie voorjaar geen vlierbloesem meer is te vinden.  

Zonder de toverkrachten kunnen we ook plezier hebben van de  bloesems van de vlier.  In het assortiment van biologische frisdranken hebben we een heerlijke "elderflower" op de kaart staan.  

De vlierbloesem (gedroogd)  is ook te gebruiken als thee. Het drogen kan het beste op een luchtige en schaduwrijke plek, waaraan we bij de "Heerlijkcheid Herwen" gelukkig geen gebrek hebben. Met de thee uit eigen tuin komt het straks zeker goed.  De thee van vlierbloesem is overigens een goed en onschuldig middel om de keel te verzachten bij verkoudheid.

Voor onze lunch, waarmee we de bloeimaaand hebben afgesloten,  hebben we de vlierbloesem geplukt om vlierbloesempannenkoekjes mee te bakken. Om vlierbloesem te gebruiken voor de pannenkoekjes moet je de hele bloemschermen afknippen.  Je kunt gewoon pannenkoek beslag maken of experimenteren met alternatieven (bijvoorbeeld boekweit toevoegen).  Je dompelt de bloesemschermen in  1 volle pollepel beslag in de koekepan). Je kunt tijdens het bakken de steeltjes los knippen. Alleen de bloesem en de dunste eindjes steel blijven achter in het pannenkoekje. Nog even omdraaien om de andere kant te bakken en klaar is de pannenkoek. Tijdens onze lunch hebben de we de schaal met pannenkoekjes nog opgesierd met de mooie losse kleine bloemetjes van de vlier.  De pannenkoekjes smaakten heerlijk!

De bloemetjes die aan de vlierstruik zijn blijven zitten hebben hun groei voortgezet als klein groen speldenknopje. Het is nog even wachten en we kunnen de vlierbessen plukken voor nieuwe culinaire avonturen!

 

[HOME]  [NAAR BEGIN PAGINA]


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu