juni, zomermaand, kersen - Heerlijckheid Herwen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

juni, zomermaand, kersen

Juni, zomermaand, kersenmaand,

de eerste oogst, het resultaat: Kersenbrandewijn!


Voor aan de weg bij de "Heerlijkcheid Herwen", aan de Molenstraat 9 in Herwen staan twee kersenbomen. In het voorjaar bloeiden de bomen vol maar kort. Het was een mooi gezicht. Met het mooie voorjaarsweer bleken de kersen eind mei en begin juni  al erg rijp te zijn. Het is nog niet duidelijk om welke kersensoort het gaat. Het blijken verschillende kersensoorten te zijn, Ze verschillen in kleur en grootte. In de rechterboom (vanaf de weg) zijn de kersen kleiner en roder. Ze lijken ook iets eerder rijp. De vogels, vooral spreeuwen maar ook merels (met hun gele bek) vliegen af en aan. Je kan elke dag de stoep vegen, want die ligt weer vol met pitten. Het is een mooi gezicht die vogels met zo'n kers in de snavel. Dit zijn de momenten waarop je geniet van het feit dat je bent neergestreken op een plek waar van alles in en om de boerderij valt te beleven.

Ook al zijn we druk bezig zijn om aan de voorkant van de boerderijwoning een traditionele kruidentuin aan te leggen en aan de andere kant van de boerderij op het terras en de parkeerplaats al weer
het onkruid de grond uitschiet, hebben  we toch een paar uurtjes besteed aan het plukken van kersen. Omdat het kleine kersen betreft, valt de alle eerste oogst bij de "Heerlijckheid Herwen" wel tegen.  Wat te doen met 2,5 kilo kersen die meer geschikt lijken om te verwerken dan ze met de hand op te eten? Veel bedenktijd hadden we niet, want de houdbaarheid is beperkt.
Op google gekeken naar een aantal opties, maar goed ook, want kersenpitten blijken blauwzuur (giftig) te bevatten en daar moet je wel heel voorzichtig mee zijn. We hebben gekozen voor het maken van een lekkere kersenbrandewijn; goed te bewaren en te verwerken in een overheerlijk dessert.

Gelijk maar een kersenontpitter gekocht. Een paar uur ontpitten verder zit de weckfles goed gevuld met honderden kersen (echt een monsterklus) en de brandewijn. De brandewijn (Van Mispelblom) was gelukkig bij de winkel op voorraad. Helaas niet biologisch, maar wel oorspronkelijk een Gelders streekproduct met een mooi historisch verhaal.

Mispelblom brandewijn

Tegenwoordig wordt de Mispelblom brandewijn niet meer gemaakt in Zutphen, maar de naam Mispelblom bestaat nog steeds. Op het etiket van Mispelblom staat dat Fredrik Mispelblom in 1770 in Zutphen zijn brandewijn stokerij is gestart. Het huidige recept van Mispelblom is nog steeds gebaseerd  op de eerste brandewijn van 250 jaar geleden.  De Elzen en de Berken in Gelderland leverden de ideale houtskool op voor het filteren van de zachte zuivere brandewijn.

"In 1850 werd door de firma Mispelblom de panden in Zutphen die tegen de oude stadsmuur aangebouwd waren betrokken. Achter de stadsmuur de bleek, de bleekhuisjes en de gracht langs de Martinetsingel. Aan de voorzijde het Kerkhof, zoals straat en plein genoemd is. Onder het plaveisel een eeuwenoud kerkhof naast de imposante St.Walburgiskerk. Achter de grote dubbele deuren werd brandewijn gestookt, maar ook likeur gemaakt en in de jaren 1960-65 werden kersen ingelegd in brandewijn. Er was ook een azijnmakerij. Net als brandewijn was dit toen ook een product van wijn. Wijn was in die tijden een drank voor de betere stand, brandewijn voor de gewone man. Maar met de houdbaarheid van de wijn was het veel minder gesteld. Gelukkig was de zure wijn een goede basis voor azijn en brandewijn. De geschiedenis gaat voort, brandewijn wordt allang niet meer van wijn gestookt. De populariteit van brandewijn kende in de jaren 1960-70 zijn hoogte punt. Vooral in het oosten en noorden van het land was Mispelblom brandewijn een heel groot merk. Na de overname in 1970 door Henkes en in 1985 door Bols is de brandewijn voorbij gestoken door de genever.
Maar de Mispelblom brandewijn en Vanille (inmaak)brandewijn bestaat nog steeds al moet je er soms moeite voor doen een fles te pakken te krijgen."
(Bron:  https://mispelblombeyer.com/familiehistorie/mispelblom-brandewijn
)

Voor onze kersen gebruikten we de Vanille inmaakbrandewijn die reeds bij Mispelbom is gezoet en verrijkt met bourbon vanille. De fles Mispelblom bevat  28% alcohol.


 
 
 

[HOME]  [NAAR BEGIN PAGINA]


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu