juli, hooimaand, regen of zonneschijn! - Heerlijckheid Herwen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

juli, hooimaand, regen of zonneschijn!

Juli, Hooimaand, regen of zonneschijn!

Met merkeldag, ook wel lotdag genoemd, werden de dagen genoemd die belangrijk zijn voor de mens of het weer. Een merkeldag bepaalde het lot voor de komende periode. Bij merkeldagen horen de weerspreuken, die veelal ook de heilige(n) vernoemen die hun "naamdag" hebben op de betreffende dag. Voor de boeren speelden vroeger de "merkeldagen" een belangrijke rol. Elke boer kende zijn weerspreuken uit zijn hoofd. Veel spreuken in juli gingen over de angst voor regen:

- 6 juli  "Als het op St. Godelieveregent, vult zij haar putje 40 dagen met regen"
- 13 juli  "Wanneer het op St. Henricus droog is of regent, zeven weken duurt die zegen".

- 20 juli
"Regen met Sint Margriet geeft zes weken boerenverdriet"

Vooral de veeboeren hebben er belang bij om in de hooimaand het hooi binnen te halen  voor de beesten die ’s winters op stal staan. De boodschap in de spreuken is dan ook duidelijk, laat de kans niet voorbijgaan en haal met mooi weer dat hooi binnen! Het was niet vreemd om dit jaar na al die vele zonnige dagen in juni al veel activiteit te zien op het hooiland

Dit jaar, waarin de winter al direct lijkt opgevolgd door de zomer, laat de regen zich nog maar weinig zien. Vanaf april hebben we bijna aanhoudend droogte gehad. Voor de akkerbouwers is het dus veel sproeien om de moed erin te houden. Eind mei meldden we dat de vlierbloesem al bijna was uitgebloeid. De natuur lijkt door het mooie weer bijna een maand op haar schema vooruit te liggen. De hibiscus in de privé tuin, meestal in bloei eind juli begin augustus (als ik op vakantie ben en alleen mag genieten van de vele uitgebloeide bloemen op het terras), bloeit sinds eind juni al volop.

 

In de  nieuwe kruidentuin van de "Heerlijckheid Herwen" hebben we naast de vele kruiden ook een kleine groentetuin. De grote tuin aan de achterzijde van de boerderij moet nog worden aangelegd en daaruit zullen we volgend jaar pas  kunnen oogsten. Zo niet in de kleine voortuin, waar de tomaten oranje kleuren, de rucola in bloeit staat en de eerste kroppen sla gesneden zijn.

Op het resultaat van onze noeste arbeid zijn we best wel trots, al moet er nog genoeg werk worden verricht. Alleen het bijhouden is al een belangrijke dagelijkse taak. Zeker met dit weer snakken de planten om een slokje water uit onze waterput. Ik ben dan ook blij dat er mensen zijn die me daarbij helpen

Het was overigens wel een hele klus om de verwilderde tuin met doorgeschoten coniferen en een oprit me veel lagen grind om te toveren tot een enigszins aanschouw baar geheel. Voor de voorbij komende wandelaars en fietsers hopen we dat de "Heerlijckheid Herwen" een aanwinst wordt voor Herwen.

Via het werk in de voortuin hebben we al beter kennis kunnen maken met de directe buren, de straat met een eigen buurtvereniging (we zijn al lid). en natuurlijk met de vele hondenbezitters in Herwen die dagelijks trouw hun hond uit laten.  De bus stopt in Herwen bij ons voor de deur.
De sociale controle is best wel groot zo aan de straat. Van de ruim 1000 inwoners van Herwen hebben we  met velen al een kort of lang gesprekje gevoerd. We hebben voorbijgangers al verschillende kruiden uit de tuin laten proeven en kunnen vertellen over onze plannen. Zo langzamerhand begint er echt weer leven in en rondom de boerderij te komen.  
In de keuken zijn we  druk bezig om ons voor te bereiden op de opening van het restaurant op 2 september a.s. Het is voor ons een genot om vanuit de keuken de kruidentuin in te lopen en uit de ruime keuze van kruiden te kunnen selecteren  voor de gerechten op onze menukaart.  Met een groot glas in de handen kunt u ons ook aantreffen in de kruidentuin als we een kruidenmix plukken voor een vers kopje thee.  Het is een weelde om zo te kunnen genieten van het korte lijntje van de tuin naar de keuken.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu