augustus, oogstmaand, hoogzomer - Heerlijckheid Herwen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

augustus, oogstmaand, hoogzomer

Augustus, Oogst maand,  zon en droogte!
Augustus is een maand met 2 gezichten. De eerste helft van de maand is het meestal droog en warm en in de tweede helft van augustus nemen de kansen op flinke regenbuien weer toe. Juli en augustus lijken veel op elkaar. Een belangrijk verschil is dat je nu al wel weer goed begint te merken dat het 's avonds eerder donker wordt. Zeker met al die mooie zonsondergangen, waarvan er veel op de digitale foto zijn gezet en via Facebook en Instagram gedeeld, ben je meer bewust van het moment dat de zon ondergaat.

Dit jaar hebben we een bijzonder warme en droge zomer en springt 2018 er wel heel erg bovenuit. De laatste keer dat we het zo extreem warm hadden, was in 1975 en 1976. Toen dus zelfs twee jaar achter elkaar! Wat ik me nog goed kan herinneren uit die periode waren de grote bosbranden op de Veluwe die elke dag het nieuws domineerden. Gelukkig zijn we in ons land daar tot nu toe beter mee weggekomen. Je moet er nu niet aan denken dat grote stukken bos en heide weer in vlammen opgaat. Wat we dit jaar waarschijnlijk wel moeten missen is een bloeiende heide.

Op de Nederlandse campings waan je je in het zonnige zuiden van Europa. Vreemd genoeg staan veel campings in Nederland (vooral buiten de kuststrook) ook in het hoogseizoen lang niet meer vol. Als je wacht met het boeken van de vakantie, kun je dus veel geld besparen als je wacht op goede weersvooruitzichten in eigen land.  

De grond in Nederland is gortdroog. Een groot contrast is er met de oogst die in de traditionele augustus maand binnen wordt gehaald. Graan is gelukkig al eind juni begin juli geoogst. In ons kleine Herwen is het niet anders. De overbuurman heeft zijn graan op tijd binnen. Het was een prachtig gezicht hoe de hooibalen in nog ouderwetse pakketten met hele gezinnen van het land werden gehaald. De jongste van het stel zat achter het stuur van de tractor. Voor hem waren de hooibalen nog te groot en te zwaar, maar het besturen van de tractor in een slakkengangetje ging hem aardig af.  Veel maisvelden staan er nu belabberd bij. Veel hooi valt er op dit moment ook niet binnen te halen voor de winter. Wordt dus honger leiden voor de overdaad aan koeien in ons land of meer dure import van veevoer.  Gaat lastig worden als de hele aarde verder blijft opwarmen. Nog meer soja voor de koeien ten koste van het oerwoud.  Voor velen is het nog steeds een ver weg show, maar gelukkig neemt de bewustwording wel toe. Groen is in opkomst en daar plukken we met z'n allen de vruchten van!

 

Zo karig als het op de akkers gaat, zo overvloedig is de oogst bij de groente kwekers in het waterrijke Westland. Die staan de tomaten gratis uit te delen, omdat de rijping veel te snel gaat en de normale route via de veiling en de groothandel naar de winkel te lang duurt m.b.t. de houdbaarheid van de tomaten. Niemand zit immers op verschrompelde tomaten te wachten. Te weinig is niet goed en te veel dus ook niet.

Bij de Heerlijckheid Herwen hangen de rijpe trossen vlier aan de bomen, evenals de okkernoot en de hazelnoot.  De kruiden in de moestuin hebben het zwaar, maar worden goed voorzien met water uit eigen bron. Dat was maar goed ook, want Herwen moest het eind juli het heel even doen zonder leidingwater. De plantjes van de Heerlijckheid hadden daar gelukkig geen last van. Ook de komkommers, tomaten en sla doen het goed onder de zon met een dagelijks kunstmatig regenbuitje. Zelfs zo goed dat je niet een paar dagen weg kunt als je niet met overrijpe oogst wilt komen te zitten. Het wordt dus tijd dat de Heerlijckheid Herwen ook als restaurant gaat draaien. Begin september is het zo ver. Dan openen we de deuren met ons openingsdiner, waarvoor de eerste boekingen al binnen zijn.  Dus wilt u er ook bij zijn, reserveer dan snel!

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu